Seminar met ds. Kees van Velzen
over ‘Geënt op de edele olijf’

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Datum(s) - 06-12-2021
20:00 - 22:30

Locatie
Trinitas
Coehoorn van Scheltingaweg 1
8442 EZ Heerenveen


Op maandag 22 november 2021 is er in Heerenveen de eerste studieavond in een serie van drie met ds. Kees van Velzen, verbonden aan de stichting Christenen voor Israël. Het thema van de drie avonden zal zijn: Geënt op de edele olijf. De bijeenkomsten vinden plaats in Trinitas, Coehoorn van Scheltingaweg 1, Heerenveen. De aanvang is om 20:00 uur, toegang is gratis. De data van de andere twee avonden zijn: maandag 29 november en maandag 6 december.

Thema
Paulus spreekt in Romeinen 11 dat wij christenen uit de heidenen als van nature wilde takken geënt zijn op de edele olijfboom Israël. Hij leert verder dat wij ons niet mogen beroemen op de verkregen positie op de edele olijfboom, maar dat is helaas wél gebeurd in de kerkgeschiedenis. Er komen allerlei vragen naar boven zoals: Wat doet enten met de eigenschappen van de loot die geënt wordt en wat met de wortel? Wat is er aan de hand met een wilde olijf? Waarom beschrijft Paulus in dit bijzondere gedeelte op deze manier de relatie tussen christenen en Joden? Wat is enten precies? Wat doet dat enten met je persoonlijk als individu en als collectief? Wanneer zijn wij geënt en wat betekent het voor Israël? Wat moeten we als kerken en gemeenten hiermee en wat betekent dit voor de praktijk van alledag en mogelijk voor ons voortbestaan?

Achtergrond spreker
Ds. Van Velzen werkte bij de Evangelische Omroep jarenlang als hoofd van de afdeling Nazorg en was betrokken bij de Nederland Zingt-avonden. Zijn persoonlijke bediening is onderwijs en coaching. Zijn talenten daarvoor kon hij eerder benutten als voorganger in Antwerpen, Lelystad en Huizen. Hij is tevens voorzitter van BEZ/Onze Hoop. Van Velzen: “De tijd waarin we leven is uitermate spannend, christenvervolging is er als nooit te voren. Antisemitisme is bezig aan een verschrikkelijke comeback. Profetieën worden voor onze ogen vervuld. De tijd is vergevorderd.”