Cantatedienst in Trinitas

Kaart wordt geladen...

Datum/Tijd
Datum(s) - 21-11-2021
19:00 - 20:30

Locatie
Trinitas
Coehoorn van Scheltingaweg 1
8442 EZ Heerenveen


Op zondag 21 november wordt de Cantate 106, Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit, van Johann Sebastian Bach uitgevoerd in Trinitas Heerenveen. De avond begint om 19.00 uur en zal muzikaal worden bijgestaan door barokorkest Florilegium Musicum en Kamerkoor Con Amore Musica uit Bolsward. Solisten zijn: Welmoed van der Molen, sopraan, Netty Otter, alt, Albertus de Jong, tenor en Ben Brunt, bas. Organist is Frits Heidinga. Het geheel staat onder leiding van Gerben van der Veen. Voorganger is ds. Nel van den Briel. Na afloop is er een collecte ter bestrijding van de kosten.

21 November is Eeuwigheidszondag, de dag waarop traditioneel de overledenen worden herdacht. Het eeuwige leven staat centraal in de vernuftige opbouw van de cantate. Bach zet de aardse dood binnen het Oude Testament, het gedenk te sterven, scherp af tegen de verlossing uit het Nieuwe Testament.

Muzikaal gezien is cantate 106 niet alleen beroemd, maar ook eigenaardig, bijzonder mooi en betekenisvol. Er valt veel te zeggen over de combinatie van instrumenten die Bach gebruikt. In elk geval is de bezetting niet alledaags. De violen schitteren door afwezigheid, maar er zijn wel twee blokfluiten en twee viola da gamba’s.

De volledige Bach-cantate wordt uitgevoerd alsmede het slotkoor uit de cantate Du, aber Daniel van Telemann. Al met al een avond om naar uit te zien.